Kökstankar

mar28

Påsktider

Kategori // Kökstankar

Påskafirande

Påsktider

Vilken härlig påsk vi haft! Härligt väder, god mat och massor av onyttigt godis - precis som det ska vara!

Denna påsk var vi väldigt impulsiva och hade inget speciellt inplanerat. Barnen önskade smörgåstårta medans jag igentligen planerade annat... Aja, jag gick med på smörgåstårta.

Det slutade med att vi packade in allt i bilen och for iväg till svärföräldrarna som var i sin husvagn i skokloster. Alltså det där med husvagn. Antingen tycker man om det eller så hatar man det. Jag älskar det där trånga och mysiga. Vi har ju haft husvagn och jag kan sakna det ibland...

Det blev ju väldans mysigt iallafall - jo, påskafton menar jag.

 

Höres!

 

Sofia

 

nov12

Nu så..

Kategori // Kökstankar

Jag har nog saknat hemsidan lite och känner mig återigen sugen på att dela med mig av mina recept, inspirera hemmakockar och kanske lära er ett och annat. 

Sen sist har jag bytt jobb också. Jag är numera kock på en skola ett stenkast från mitt hem - och det är ju superskönt. Jag kan till och med se skolan ifrån mitt köksfönster ;)

Jag har också med jobbet fått nya arbetskamrater. En utav dom som jag jobbar med i mitt kök. Hon fixar salladsbuffén och jag fixar matlagningen. Sen möts vi däremellan. Vi har på några månader blivit ett superteam av dess like. Vi är lika tokiga båda två på gott och ont. Vi kan också säga att vi blivit bästa kompisar. Så härligt med vänner. De borde vi ha fler utav ;)

Jobbet har också blivit en del av min fritid - fast de gör inget. Jag älskar det jag gör. Vi serverar maten med bus och glädje och har många temaveckor och roliga dagar. Som nu senast när vi hade "Kusliga Veckan" och kom med i tidningen DN. Haha, ja det va kul. Vi serverade både Drakulaprutt och Häxgryta minsann....

 

Nu vill jag lova mig själv en förbättring av uppdateringen av matmonstret. För det är ju en del av livet jag vill göra - jag vill dela med mig, ge smarriga recept, tips och massor av annat skoj.

Höres!

 

Sofia

 

apr06

Påskatider!

Kategori // Kökstankar

Så börjar även detta påskfirande ta slut.. Det har varit en intressant vecka med många galna upptåg!

Det hade sin start på tisdagen - då dottern hade kafferep med allt vad det innebär. Hennes tantvänner kom över på "kaffe" med dopp och lite pyssel. De gjorde egna sockerbitar, spritsade kakor, sådde krasse i äggskalsgubbar och målade påskägg. Det blev mycket skratt då de under tiden skulle hålla sin tantimage.

På onsdagen hade vi liten påskbuffé för barnen på förskolan. De mumsade på allt som vi bjöd på. De var sill, köttbullar, jansson, inkokt lax, ägg, hembakt bröd och mycket därtill. De fick även besök av en härlig påskakärring som var tokig i prickar - därav namnet Pricka (Jag) Lyckades nog skrämma en och en annan unge också.. OOps!

Skärtorsdagen kom.. Vi fixade små godispåsar till alla dörrknackande påskkärringar. Jag målade några barn till kaniner och påskkärringar. Tror nog bestämt att vi fick till Prickas dotter. Jojo minsann!

Långfredag blev vi bortbjudna på fika hos svärföräldrarna. Och visst tar man ALLTID med sig nåt ätbart.. Jag fixade tårta. Enkel sådan, men god. Det slutade med att vi blev ombjudna på knytis till dagen efter. De hade laxen och sillen och vi hade köttbullarna - Så visst!

Påskaftons morgon lagade jag miniköttbullar, rotsaksgratäng, minikroppkakor, sallad och fruktsallad. Vi packade in oss i bilen för att återigen sammansstråla med svärföräldrarna. Blev minst sagt lite trångt med all påskamat i deras lilla husvagn. Men finns det hjärterum..... Mysigt va de! Kvällen avrundades med påskäggsletande i skogen och sällskapsspel - så alla var nöjda.

 

Bilden ovan är från vårt påskfirande hos svärföräldrarna förutom påskkärringen nere i höger hörn, som är Pricka :)

Bilden nedan är ifrån Tantpartyt! 

 

Jag önskar er alla en GLAD PÅSK!

okt20

Bland pumpor och höstgrytor

Kategori // Kökstankar

En mörkare årstid

Nu när det blir mörkare blir vi matade med höstiga grytor och mustiga viner vartän vi läser det i tidningar eller surfar in bland matportaler och receptbloggar. Visst är det väl härligt hur väder och vind kan påverka hur vi ska äta.

I vårt hem har hänt massor sen den senaste kökstanken. Vi håller på att styla om här hemma. Målar vitt och välkomnar det slitna och lite mer använda prylarna. Modern shabby chic skulle man kunna säga. Äntligen min stil :)

Sen har vi ett annat projekt. Vi håller nämligen på att inreda ett skafferi. Vi får väl se hur det blir.

Snart är det halloween... Så kul! Jag har inte kunnat hålla mig ifrån att köpa en pumpa. Så idag när vi skulle gå bort på kalas gröpte jag ur en pumpa och tog med mig istället för blomma. Blev väldigt uppskattat ;) Det blev även några pumpamuffins också! Jag återkommer med ett recept!

Denna helg har vi tillagat tjälknöl. Pulled pork släng dig i väggen! Denna simpla köttbitt ska ligga i ugnen i minst 23 timmar :O De ni! Ursprungsreceptet säger att tjälknöl ska göras av älgkött, men jag gjorde min på fransyska, vilket blev super! Med en potatis och palsternacksgratäng till så blev det hela en väldigt god söndagsmiddag. Yum! Här finner du receptet ;)

Jag tycker vi har glömt bort vår hederliga husmanskost lite.. så jag ska försöka att lägga in lite goa recept på hemlagade biffar, köttbullar, kålpudding mm. Det är för mig en skön grund att kunna när man ska experimentera i sitt kök för att få fram nya och spännande rätter.

Men nu stundar vila inför imorgon, då det är måndag. 

Tack och hej mormors pastej!

jul17

Sommar Sommar sommar!

Kategori // Kökstankar

Skönt med sommar... även fast det regnar som det gör just nu ;) Då kan man ju passa på att laga en god gryta eller koka en soppa. För visst äter man enligt vädret? Det gör i allafall vi. Är det soligt och varmt ute så grillar vi oftast eller äter en schysst sallad. Då vill man ju passa på att vara utomhus...för vem vill stå inne i ett varmt kök när solen tittar fram?

Något som är extremt populärt denna sommaren har ju varit pulled pork - dragen gris. Ja man översätter rätten så. Men vad är då pulled pork? Jo, det är långsamt kokt fläskkött. De ska stå mellan 6-9 timmar i ugnen på låg temperatur. Rätten kommer ifrån USA. Vart annars liksom?! Där äter man köttet mellan hamburgerbröd och med coleslaw. Och den är sannolikt kryddad med en rökig och söt bbq-sauce. Men man kan ha den som ett alternativ till tacos. Servera då med guacamole, mjuka tortillas och massor med grönsaker.. Ja, bara fantasin sätter gränser för detta underbart goda köttstycke!

Mitt grundrecept på "pulled pork" finner du HÄR!

I vår familj äter vi mycket asiat-inspirerat. Och då blir det mycket wokat. Sååå gott! Jag har flera nya recept som är åt det hållet.... och fler kommer!

Bilden ovan är köttbullar thaistyle. En favorit här hemma. Och HÄR finns receptet!

Till sist.. i dessa blåbärstider så ska jag tipsa om världens godaste och enklaste blåbärskaka... Alldeles för god att INTE baka.. HÄR finner du receptet. Yum!

feb21

Sopp och pannkaksdag..

Kategori // Kökstankar

Sopp och pannkaksdag..

Jag älskar torsdagar... kanske lite mer för att vi har som tradition att laga pannkakor och soppa. 

Idag blev det himmelskt god linssoppa med hembakt fralla.

Jag har sen en tid tillbaka alltid gjort pannkakor på dinkelsikt - ett urvete som är bättre för kroppen! Allt som kan vara lite bättre är ju suuuper! Eller hur!? 

 

feb12

Fettisdag med minisemlor

Kategori // Kökstankar

Fettisdag med minisemlor

ÄÄÄÄntligen! Såå gott med semlor.. Men jag vill ha en, två eller varför inte tre stycken... minisemlor. Och denna gång gjorde jag tre lite oväntade, fast otroligt goda sorter, med olika smakkombinationer. Det är så kul och experimentera!!

Grunddegen är saffransdegen fast utan saffran och receptet finns HÄR. Följ receptet fast baka ut degen i matskedsstora bullar och grädda dom i mitten av ugnen i 5 min och på 250 grader.

Sen är det bara att vispa lite grädde. Samt blanda ihop fyllningen.

Mina fyllningar:

Mandelmassa och blåbärssylt (mixas ihop med lite mjölk eller grädde tills den är krämig). Vispad grädde blandat med blåbärssylt och lite vaniljsocker.

Mandelmassa med smält choklad. (mixas ihop med lite mjölk eller grädde tills den är krämig). Vispad grädde blandat med lite chokladsås.

Hasselnötskräm: 50 g hasselnötter som mixas ihop med 1/2 dl florsocker, 2 msk grädde och 2 tsk smält smör. Grädde med kaffesmak: Vispa grädde. Blanda lite snabbkaffepulver med lite ovispad grädde och blanda med den vispade grädden. Smaka av med socker

 

feb05

Den söta nyckelpigan

Kategori // Kökstankar

Den söta nyckelpigan

Och vad tror ni nyckelpigan på detta klistermärke står för som man kan hitta på en del frukt, framförallt äpplen?? 

jan17

Storfika med minisar och poppande havrebollar

Kategori // Kökstankar

Lite pyssligt är det men å andra sidan jättekul att göra. Och fint blir det! 

Ibland kan det bli lite övermäktigt med den där jäääättestora cupcakesen. Man blir mätt bara i tanken.. Och jag tycker det kan vara lite kul med olika smakkombinationer och flera sorter. Då kan man ju smaka av alla eftersom de är så små. 

Idag bjöd jag på mazarincupcakes(recept) och polkakladdis/kladdkakemuffins (recept) i miniformat. Det enda man ska hålla lite koll på är tiden, som måste halveras. Till de båda använde jag fransk marängsmet att spritsa ut som topping. Den kan man färga, häll i krossat godis av olika slag och smaksätta med t ex smält choklad. De blir jättegott! Recept finner du HÄR. Men uteslut chokladen.

 

 

Sen bakade jag även mina goda ljusa havrebollar med vit choklad. Dessa dekorerade jag med en droppe vit choklad och strödde lite poprocks på. Ja, ni vet sånt där urbusigt godis som smäller i munnen när man tuggar på det. Hur kul som helst! Tips till bankalaset!!